Yerköy Ticaret Borsasının Yeniden Başlatılması Talep Edildi
SEYFİ ÇELİKKAYA
Yozgat Genç Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ayhan Çelik, bu yıl hububat alımlarındaki karışıklığın sebebinin borsanın devre dışı kalması olduğunu belirterek, “Yerköy Ticaret Borsası’nın tıpkı Polatlı, Eskişehir gibi eski günlerine dönmesini istiyoruz. Konya, Edirne, Bursa Ticaret Borsası.Çiftçinin yararına, hem tüccarın yararına hem de devletimizin yararına büyük katkı sağladı.
Yozgat’ta en fazla tahıl üretiminin yapıldığı Yerköy ilçesindeki Ticaret Borsasının atıl durumdaki tesislerinin tekrar hizmete açılması ve tahıl alımına aracılık etmesi istendi. Yozgat’ın Yerköy ilçesinde 1992 yılında kurulan Ticaret Borsası’nın 2005 yılına kadar kurucu başkanlığını yürüten Yozgat Genç Sanayici ve İşadamları Derneği Lideri Ayhan Çelik, iddiayla ilgili açıklama yaptı.
Yerköy Ticaret Borsası sitesi ve tüm yatırımlarının kendi yönetimleri döneminde yapıldığını belirten Çelik, “1992’de borsayı kurduğumuzda Türkiye’de 133 borsada 13 borsa ile pilot borsa yaptık. çiftçinin emeğini en iyi şekilde değerlendirebilmek için borsada satış salonu ve laboratuvar Pilot bölge Çiftçimizin emeğini en yüksek fiyattan satmak amacındaydık Toprak Mahsulleri Ofisi ve Yerköy Ticaret Borsası olarak çiftçinin işini alındı, borsada laboratuvar analizleri yapıldı ve ekranda görüntülendi.Önce Toprak Mahsulleri Ofisi fiyat verdi, sonra tüccar işini Toprak Mahsulleri Ofisine veya Toprak Mahsulleri Ofisine verdi.Olansa da satamadı. istiyordu” dedi.
“ÇİFTÇİ HİZMET ALAMAZ”
Yerköy semtindeki borsa sitesinin atıl durumda olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:
“Borsa artık harabeye döndü, yalnız kalmaya mahkum. Çiftçi hizmet alamıyor. Kimi özel şirket depolarına alıyor, kimi TMO’ya götürüyor, ortalık çok karışıyor. Alt yapıyı oluşturduk. borsada daha önce çiftçi eserini getiriyordu tartıyor çiftçiye laboratuvar analizleri yapılıyor bu sayıya göre buğdayın özellikleri belirleniyor toprak Mahsulleri Ofisi ve Ticaret Borsasına bağlı tüccarlar fiyat verdi çiftin ürünü artsın diye önce TMO fiyat verdi sonra tüccar verdi burada 37 dükkân var her dükkân bin ton buğday alıyor içeride satış salonu laboratuvar var , satış salonunun elektronik sistemi, laboratuvarın elektronik sistemi, iki adet tam otomatik terazi ama burası sadece bir depo.Çiftçi de perişan.Çiftçi özel siloya alıyor, çalışmıyor, alıyor. TMO’ya, çiftçi burada ızdırap içinde yaşıyor.”
“YERKÖY BORSASININ ESKİ GÜNLERİNE DÖNMESİNİ İSTİYORUZ”
Bu yıl yağışlardan dolayı tahıl rekoltesinin yüksek olduğuna işaret eden Çelik, Yerköy Ticaret Borsası devreye girerse çiftçinin yaşadığı sıkıntının sona ereceğini ifade etti:
“Bu yıl rahmet bol, verim çok yüksek. Yerköy ilçesinde 180 bin tondan fazla buğday hasadı yapıldı. Çiftçinin bütün işini TMO alıyor, şu an depolar dolu. Tarlalara silolar kiraladı. ve açık silolara boşaltıyor.Polatlı, Eskişehir, Konya gibi istiyoruz.Yerköy Ticaret Borsası da Edirne,Bursa Ticaret Borsası gibi eski günlerine dönsün istiyoruz.Hem çiftçinin menfaatine, hem de menfaatine büyük katkı sağladı. tacirin devletimizin menfaatinedir.borsanın noterliğini masa başında yapmalarından dolayı sıkıntılar vardır.180 bin tonun üzerinde hedef konmuştur.bu yılki getirisi en yüksek olan borsadır. son 10 yıldır.Borsa nezdinde satış yapıldığında tüccar, tüccar veya Ticaret Borsasına bağlı tüccarlar, sanayiciler garantileri vardır.Borsa aracılığıyla satıldığında çiftçi bedelini 16.00’a kadar peşin ödemek zorundadır. .Fiyatlar tek elden belirlenir, o fiyat oluştuktan sonra çiftçiye ‘Ürünü sattınız mı?’ Ders satılırsa tüccar adına tescil edilir, makama verilirse makam adına yapılır, özel siloya verilirse tüccar adına yapılır. özel silo ve ödeme yöntemlerine göre örneğin borsadaki parayı satın alan tacir, çiftçiye saat 16.00’da ödeme yapmak zorundadır. Ödemezse borsanın yaptırım yetkisi vardır.”