Ekonomi

ABD tahvil getirilerindeki artış Asyalı yatırımcıları tedirgin ediyor

Asya piyasaları, ABD tahvil getirilerinin yükselmesi ve doların güçlenmesiyle yeni bir yatırımcı tedirginliği dalgasıyla karşı karşıya. 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi Salı günü %4,20’yi aşarak, üç ay içinde ilk kez bu seviyeye ulaştı. Aynı zamanda, doların diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, 2 Ağustos’tan bu yana görülmemiş yüksek seviyelere ulaştı.

Artan getiriler ve dolar yalnızca ABD ekonomik büyümesine ilişkin olumlu görüşleri yansıtmıyor. ABD’nin önemli harcamaları ve bütçe açıkları konusunda, özellikle yaklaşan ABD seçimleri öncesinde, endişeler de artıyor. Bu kaygı, ABD “vade primini” bir yılın en yüksek seviyesine geri getirdi; bu da yatırımcıların uzun vadeli devlet borçlanması için daha fazla tazminat talep ettiğini gösteriyor.

Bu gelişmelerin etkisi, son altı oturumun beşinde düşüş gösteren Asya hisse senetlerinin performansında açıkça görülüyor. Özellikle Japon yeni karşısında güçlenen dolar, üç ayın en yüksek seviyesi olan 151,00 yenin üzerine çıkarak, yeni yılın en kötü performans gösteren büyük Asya para birimi haline geldi.

Japon hisse senetleri zayıf yenden faydalanamamış, son haftalarda yabancı yatırımcı alımlarına rağmen Nikkei endeksi üç haftanın en düşük seviyesine gerilemiştir. Bu durum, yerli yatırımcıların fonlarını yurtdışı piyasalara yönlendirmeyi düşünebileceğini gösteriyor.

Çarşamba günü için Asya ekonomik takvimi nispeten sakin olup, yalnızca Singapur’un Eylül ayı enflasyon verileri ve Tayvan’ın sanayi üretim rakamları yer alıyor. Ancak, Rusya’nın Kazan kentindeki BRICS zirvesi ve Washington’daki IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları gibi küresel olayların piyasa yönlerini etkilemesi muhtemel.

Dikkat çekici bir şekilde, Uluslararası Para Fonu (IMF) Salı günü Dünya Ekonomik Görünümü raporunu yayınlayarak Çin ve Japonya için GSYİH tahminlerini düşürdü. Japonya’nın büyüme tahmini %0,7’den %0,3’e düşürülerek, büyük ekonomiler arasında en önemli aşağı yönlü revizyonlardan birini temsil etti.

Reuters bu habere katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ipsala-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu